Albanski mediji objavili novi non pejper: Za formiranje ZSO potreban novi zakon

Još jedan non pejper u kojem se nude rešenja za Kosovo i Metohiju, ovaj put na temu formiranja Zajednice srpskih opština, objavio je danas prvo Albanijan post, a potom i prištinska Koha.

U njemu, kako tvrde, međunarodni stručnjaci predlažu da se zastoj u formiranju ZSO prevaziđe donošenjem zakona kako bi ta, kako navode, zakonska obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine bila realizovana preko parlamenta, a ne vlade.

U dokumentu na devet stranica pod nazivom “Savetodavni koncept”, tvrdi se da bi usvajanje “Zakona o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji” predstavljalo okvir za rešavanje prepreka koje postavlja “ustav” privremenih prištinskih institucija.

Međunarodni stručnjaci, koji su navodno autori dokumenta, “odgovaraju” na tvrdnje Prištine da pravni kapacitet ZSO treba da bude identičan postojećoj Asocijaciji kosovskih opština, predlogom da vlasti u Prištini odmah ponište registraciju te organizacije koja funkcioniše kao nevladina organizacija.

Autori ukazuju na to da Asocijacija kosovskih opština, koja je formirana prema odredbama Zakona o slobodi udruživanja u nevladine organizacije, predstavlja “flagrantno kršenje zakona i ismevanje osnovnih demokratskih principa upravljanja”.

U dokumentu se predlaže izrada novog zakona, koji takođe pokriva pravo opština na udruživanje, a koji bi potpao pod zakon o vitalnom interesu, koji zahteva pravilo dvostruke većine.

Pravilo dvostruke većine, tvrde autori, diktira neophodnost aktivnog učešća poslanika Srba na KiM u zakonodavnom procesu.

Zakon bi, navodi se, važio za sve opštine, a ne samo za one sa srpskom većinom, a sve što bi bilo potrebno za osnivanje Zajednice bila bi volja opština da postanu njen deo.

Kroz novi zakon, kaže se u dokumentu, obezbedio bi se “opšti okvir za organizacionu strukturu, ciljeve, pravne akte vlasti, procedure za uspostavljanje i poništavanje, odnos sa centralnim vlastima, budžet, pravnu sposobnost i druge organizacione aspekte koje uspostavljaju opštine za saradnju i međuopštinsku koordinaciju”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

6 stvari o menopauzi koje svaka žena treba da zna

Read Next

Nova eksplozija uznemirila građane Istanbula