AKO ŽELITE DUG I ZDRAV ŽIVOT, NA OVE 4 NAVIKE ODMAH ZABORAVITE: Ovo su najveći neprijatelji zdravlja!

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu „Preventative Medicine“ životni vek moguće je produžiti ako se izbegavaju četiri loše životne navike: pušenje, alkohol, loša ishrana i neaktivnost.

Faktor rizika

U istraživanju naučnika s Univerziteta u Cirihu učestvovalo je 16.721 ljudi, starosti od 16 do 90 godina. Svrha istraživanja bila je da se utvrdi kako zdrave životne navike izgledaju izražene u ciframa i da se dokaže kako izbegavanje nezdravih faktora može doprineti produženju očekivanog životnog veka.

Istraživanje je pokazalo da je pušenjedefinitivno najveći faktor rizika, a pušači imaju 57 posto veći rizik od prerane smrti. Takođe, ljudi koji ne izbegavaju nijednu od četiri loše životne navike imaju dva i po puta veći rizik od prerane smrti.

– Bili smo prilično iznenađeni dva i po puta većim rizikom od prerane smrti koji stvaraju ova četiri faktora kada se kombinuju. Na primer, verovatnoća da 75-godišnji muškarac, koji ne izbegava nijedan od ova četiri rizična faktora, doživi sledećih deset godina je samo 35 posto. Ali, ako ta ista osoba izbegava navedene rizične faktore, šanse za duži život iznose čak 67 posto – navode istraživači.

Nezdrava hrana

Osim toga, uticaj nezdravog načina života povećava se s godinama. Za osobe stare između 45 i 55 godina koje puše, piju alkohol, ne vežbaju i nezdravo se hrane efekt negativnih faktora znatno je manji nego kod osoba od 65 do 75 godina. Izgledi da osoba od 75 godina koja živi zdravo doživi sledećih deset godina iznose 67 posto.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Inovacione kompanije smestile se u Naučno-tehnološki park u Novom Sadu

Read Next

Mari: Verujem da se Đoković vakcinisao