Ako želite da smršate, evo koje vrste voća treba da jedete

Svi povremeno imamo nekoliko suvišnih kilograma kojih želimo da se rešimo, ali zašto ne bismo posegnuli za voćem umesto za drastičnim dijetama da to postignemo? Prirodno je slatko, obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima koja pružaju osećaj sitosti: voće je najbolji izbor kad želimo da izgubimo suvišne kilograme.

Ovih pet ukusnih vrsta voća mogu vam pomoći u ublažavanju osjećaja gladi i smanjenju rizika od prejedanja, piše Živim.hr.

1. Banane

Banane su prilično zasite, naročito ako ih pojedete u kombinaciji s integralnim tostom premazanim kikiriki maslacem. Ipak, kad ih jedete, nećete uneti previše kalorija u organizam jer jedna banana srednje veličine sadrži samo 112 kalorija, a uz to i 3 g vlakana koja pojačavaju osećaj sitosti.

2. Jabuka

Slični tekstovi

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van, kaže stara poslovica i to s razlogom. Jedna jabuka srednje veličine sadrži više od 100 kalorija i skoro 5 grama vlakana, što znači da jedna jabuka dnevno može da otera i višak kilograma. Jabuke su i dobar izvor topivih vlakana, a istraživanja su pokazala da ta vrsta vlakana može pomoći u smanjenju trbušnih masti. Na primer, istraživanje iz 2012. je otkrilo da samo 10-postotno povećanje dnevnog unosa topivih vlakana dnevno dovodi do 3,7 posto manjeg rizika za taloženje trbušnih masti.

3. Marakuja

Ako tražite niskokalorično voće, marakuja je pun pogodak. Obiluje vitaminima A i C, sadrži samo 18 kalorija, što znači da ih možete pojesti 5 i još uvek nećete uneti ni 100 kalorija u organizam. Marakuja sadrži piceatanol, materiju koja pomaže u regulisanju krvnog pritiska i povećava osetljivost na insulin, a to je važno za gubitak telesne težine.

4. Grejp

Ovo voće gorkog ukusa može vam pomoći da se rešite suvišnih kilograma, naravno, pod uslovom da ga ne umačete u šećer. Pola grejpa sadrži samo 65 kalorija i to vam možda ne zvuči kao mnogo, ali jedno istraživanje pokazalo je da su osobe koje su jele grejp ili pile sok od grejpa pre obroka unele manje kalorija tokom jela i smanjile telesnu težinu za 7,1 posto.

5. Narandže

Narandža sadrži 72 kalorije i gotovo 4 grama vlakana. Osim što je vrlo ukusno, ovo voće obiluje i topivim vlaknima koja pomažu u smanjenju apetita. Jedno je istraživanje pokazalo da topiva vlakna mogu da smanje nivo hormona gladi koje telo proizvodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Kažu da je ovo ulje magično, a možete ga napraviti i sami

Read Next

10 najinteligentnijih životinja na svetu: Na kom mestu je PAS?