AKO STE IMALI KORONU, OVO MORATE DA ZNATE: Evo kako da maksimalno ojačate pluća posle preležane kovid infekcije!

Zato lekari preporučuju da se osoba u periodu oporavka što više odmara, hrani zdravo i uzima suplemente vitamina D, C, cinkai magnezijuma. Osim toga, savetuju se i vežbe koje imaju za cilj da poboljšaju kapacitet pluća, kako bi disanjepostalo što laganije i dublje.

Kojim vežbama da ojačate plućaposle preležanog kovida 19, savetuje Predrag Radnić, strukovni fizioterapeut Vojnomedicinske akademije.

– Ovo je mali set vežbi za povećanje vitalnog kapaciteta pluća – kaže Radnić. – Svaku vežbu potrebno je ponoviti nekoliko puta, više puta u toku dana ili onoliko puta koliko to opšte stanje organizma dozvoli. Prestanite sa vežbanjem ako ono dovede do vrtoglavica, kratkog daha, bola u grudima, hladnog znoja, prekomernog zamaranja i aritmija.

Navedene vežbe mogu da se rade u ležećem, sedećem ili stojećem položaju.

Širenje laktova

Ispreplićite prste iza vrata, a zatim uz udah polako širite laktove, a uz izdah ih lagano sastavljajte ispred lica.

Kruženje

Sa opruženim rukama pravite kružne pokrete u zglobu ramena, tako da udisaj prati podizanje ruku, a izdisaj spuštanje.

Podizanje ruku

Podižite opružene ruke iznad glave i u isto vreme vršite dubok udah. Zadržite položaj nekoliko sekundi i zatim uz lagani izdisaj spustite ruke pored tela.

Vazduh u trbuh

Lezite na leđa nogu savijenih u kolenima. Stavite šake na trbuh ili ih oko njega obmotajte. Zatvorite usta i postavite jezik na nepce. Udišite vazduh kroz nos i uvlačite vazduh u trbuh tako da osetite kako se puni. Zatim polako izdišite kroz nos.

Prekrštanje preko grudi

Široko raširite ruke u visini ramena uz dubok udah, zadržite ih tako nekoliko sekundi. Zatim ruke uz izdah prekrstite preko grudi.

Osluškivanje

Postavite jednu šaku na grudi, a drugu na trbuh. Lagano udišite vazduh tako da osetite kako vam se trbuh i grudi u isto vreme odižu i šire.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

SIMPTOMI I POSLEDICE LAJMSKE BOLESTI: Šta ako vas ujede zaražen krpelj!

Read Next

KOLIKO PROBIOTIKA TREBA ZA JAČANJE IMUNITETA: Dr Perišić objasnio kad se uzima i koja doza je najbolja