Ako ovako koristite maslinovo ulje, UNIŠTAVATE svoje zdravlje!

Nije svako ulje namenjeno za prženje i pečenje, a ako ga za to koristite, nanosite štetu svom organizmu.

Postoji toliko različitih vrsta prehrambenih ulja u prodavnicama. Neka su zdravija, neka manje zdrava, ali ono što je najvažnije znati, nisu sva namenjena za termičku obradu.
Ključna stvar o kojoj treba voditi računa je tačka ključanja, odnosno, do koliko stepeni možete da zagrejete ulje, pre nego što počne da dimi i stvara štetne materije.

Što je viša tačka ključanja, to je bezbednije koristiti ulje za prženje i pečenje, a ona druga je bezbedno koristiti samo kao prelive ili dodatke jelima.

Na primer, ekstradevičansko maslinovo ulje koje inače važi za veoma zdravo, ima tačku ključanja između 130 i 175 stepeni Celzijusovih, tako da pravite veliku grešku ako ga koristite za prženje ili pečenje. Najbolje je koristiti ga kao preliv za salate ili dodatak jelima.

S druge strane, rafinisano maslinovo ulje ima tačku ključanja između 200 i 240 stepeni, tako da je bezbedno da ga koristite za prženje ili pečenje hrane.

Slični tekstovi

Suncokretovo ulje, koje se najviše i koristi u domaćinstvima, tačku dimljenja odnosno ključanja izma između 225 i 232 stepena, tako da može termički da se obrađuje.

Kokosovo ulje je sve popularnije, ali ono što je važno znati je da se ne preporučuje izlaganje temperaturi višoj od 175 stepeni. Ova vrsta ulja više se koristi kao dodatak jelima, posebno zdravim kolačima jer je bogato zasićenim masnim kiselinama.

Ulje od koštice grožđa kod nas nije previše popularno, ali važi za zdravo i prednost mu je što nema jak ukus, pa može da se koristi za sva jela. Tačka ključanja mu je 216 stepeni, tako da je bezbedno koristiti ga za prženje ili pečenje do te temperature.

Puter je čest sastojak u kolačima, ali može da se koristi i u prženju ili kuvanju na nižim temperaturama – do 150 ili maksimalno 170 stepeni. Ukoliko koristite puter za prženje, dobro je dodati malo vode ili nekog sosa, koji će sprečiti da dostigne tačku ključanja i postane štetan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

OBRATITE SE BOGU OVIM REČIMA I PRIVUCITE SREĆU U ŽIVOT: Molitva čuvenog psihologa Džozefa Marfija!

Read Next

Za minut će zablistati: Genijalan trik za čišćenje rešetki iz rerne (video)