Ako imate ove aplikacije na telefonu – odmah ih brišite

Nedavno je utvrđeno da ukupno osam Android aplikacija iz Google Play prodavnice sadrži zlonamerni softver Joker. Aplikacije, koje je primetio Quick Heal Security Labs, mogu da prikupljaju i kradu podatke od korisnika Android pametnih telefona i stvaraju razne druge probleme.

Srećom, istraživačka firma skrenula je pažnju Google-u, a osam zaraženih aplikacija je navodno uklonjeno iz Play prodavnice. Više nisu dostupne za preuzimanje, ali same aplikacije i dalje predstavljaju pretnju jer ostaju na internetu ali i potencijalno u Vašim telefonima.

Zlonamerni softver Joker može da ukrade korisničke podatke i čak može potajno da prijavi korisnike na skupe plaćene pretplate na koje se nikada nisu prijavili. Zlonamerni softver može da ukrade liste kontakata, informacije o uređaju, poruke i još mnogo toga.

Preporučuje se da ga korisnici Android pametnih telefona – uključujući kupce Galaxy smart telefona – koji su preuzeli ove aplikacije uklone što je pre moguće i izvrše skeniranje virusa pomoću renomiranog antimalverskog alata. Zaražene aplikacije su:

Auxiliary Message
Fast Magic SMS
Free CamScanner
Super Message
Element Scanner
Go Messages
Travel Wallpapers
Super SMS

Slični tekstovi

Po pravilu, vlasnici Android pametnih telefona treba da se drže podalje od nepoznatih aplikacija kojima nedostaje bilo kakva reputacija, posebno ako koriste aplikacije za razmenu poruka, skenere ili pozadine, jer su ove kategorije veoma popularne među hakerima i često se koriste kao paravan za zlonamerne programe.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Šta se događa u telu kad jedete mnogo kajsija?

Read Next

Oprez: Ovu rečenicu koristi svaki manipulator