Akcija specijalaca u Crvenom moru, Izraelci minirali iranski brod

Rat u senci, kako često nazivaju višedecenijski sukob Irana i Izraela, preselio se u utorak na more, pošto su izraelski specijalci minom oštetili brod Revolucionarne garde.

Vlasti u Teheranu tvrde da u ovom incidentu nije bilo povređenih, te da je “Saviz” tek lakše oštećen. Nema nezavisne potvrde ovih informacija, ali su se nedugo posla napada pojavile fotografije na kojima se vidi kako se iznad iranskog broda vije dim.

Namena broda koji je već duže ukotvljen u Crvenom moru, takođe, nije sasvim jasna. “Saviz” je, sudeći prema važećoj dokumentaciji, teretni brod, ali ga je Revolucionarna garda uputila u Crveno more zbog “borbe protiv pirata”.

Iranska agencija Tasnim je navela da je brod oštećen minom prikačenom za trup.

Izraelske vlasti nisu komentarisale ovaj incident, ali Njujork tajms, pozivajući se na američke izvore, tvrdi da su Izraelci sat i po posle napada javili Vašingtonu da su to učinile njihove snage.

u poslednje dve godine, Izrael je u nekoliko navrata napadao brodove koji su prevozili iransku naftu ili dopremali oružje u Iran. Teheran je takođe u nekoliko navrata gađao izraelske brodove, poslednji put pre nedelju dana u Arapskom moru.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Brnabić: Srbiji se ulaganje u digitalizaciju isplatilo

Read Next

Doživotna robija za desetine pučista u Turskoj