Ajatolah Hamnei kaže da mu se “srce slama zbog smrti Mahse Amini”, ali je podržao snage bezbednosti

U svojim prvim komentarima u vezi sa smrću 22-godišnje Mahse Amini, ajatolah Hamnei je rekao da je njena smrt “slomila njegovo srce”, i naveo da je reč o gorkom incidentu koji su izazvali neprijatelji Irana.

“Dužnost naših bezbednosnih snaga, uključujući i policiju, jeste da osiguraju bezbednost iranske nacije…. Oni koji napadnu policiju ostavljaju građane Irana nebranjenima protiv nasilnika, pljačkaša i iznuđivača”, rekao je Hamnei kadetima u Teheranu.

Bezbednosne snage, uključujući policiju i dobrovoljce iz Basija milicije, predvodili su gušenje protesta. Hiljade demonstranata su uhapšene, stotine povređene, a prema nekim podacima, stradalo je više od 130 ljudi.

Ajatolah Ali Hamnei je komentarišući proteste rekao i da je reč o planiranim nemirima, optužujući SAD i Izrael da su ih orkestrirali.

“Otvoreno kažem da su nedavne nerede osmislili Amerika, lažni cionistički režim (Izrael) i njihovi plaćenici unutar i izvan Irana”, rekao je Hamnei.

Nekoliko sati nakon sahrane Aminijeve u kurdskom gradu Sakez 17. septembra, hiljade Iranaca izašlo je na ulice širom zemlje, palivši slike Hamneija i skandirajući “Smrt diktatoru”.

“Oni koji su izazvali nemire kako bi sabotirali Islamsku Republiku zaslužuju oštro krivično gonjenje i kaznu”, poručio je Hamnei.

Protesti ne jenjavaju uprkos rastućem broju poginulih i sve nasilnijeg obračuna snaga bezbednosti koje koriste suzavac, palice i – u nekim slučajevima, prema video-snimcima na društvenim mrežama i podacima grupa za ljudska prava – bojevu municiju, navodi Rojters.

Protestima su se pridružili i studenti. Desetine akademaca je uhapšeno nakon sukoba sa snagama bezbednosti na istaknutom Teheranskom univerzitetu Šarif u nedelju. Većina njih je danas puštena.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Savet bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji 18. oktobra

Read Next

Rajo Valjekano bolji od Elčea, Lopez junak