AIK Banka postala vlasnik Eurobank Direktne

U saopštenju kojim je objavljeno preuzimanje Eurobank Direktne, AIK Banka je navela da se dosadašnjim akvizicijama pozicionirala kao jedna od vodećih banaka u Srbiji, ali i kao prva i jedina domaća banka koja je svoje poslovanje proširila i na tržištu EU.

“Sa tržišnim učešćem od 8,2% u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, kreditnim portfoliom od preko 2,2 milijarde evra i depozitnom bazom od 2,8 milijardi evra, AIK Banka je prepoznata kao pouzdana, stabilna i odgovorna finansijska institucija, posvećena pružanju bankarskih usluga visokog kvaliteta svim segmentima privrede i stanovništva”, navedeno je u saopštenju.

Ističe da poseduju široku mrežu filijala u 37 gradova, sa 67 poslovnica i digitalnih zona, korporativnim centrima širom zemlje i sa preko 1.100 zaposlenih. “AIK Banka pruža usluge za više od 740.000 zadovoljnih klijenata”, navedeno je u saopštenju.

Eurobank Direktna je započela svoje poslovanje u Srbiji 2003. godine kao Eurobank EFG Srbija. Nakon spajanja sa Direktnom bankom, pozicionirala se, kako se navodi u saopštenju, kao osma banka na tržištu po veličini aktive, sa učešćem od 5,7%, kreditnim portfoliom od 1,7 milijardi evra i depozitnom bazom od 1,5 milijardi evra.

Prisutna na celoj teritoriji Srbije, sa snažnom mrežom ekspozitura, korporativnim centrima i onlajn platformom, Eurobank Direktna nudi svojim klijentima širok spektar inovativnih proizvoda i usluga.

“Sa ovom planiranom akvizicijom ostvarujemo dalje širenje poslovanja i jačanje svoje pozicije na domaćem bankarskom tržištu, sa ciljem da kontinuirano pružamo inovativnu ponudu koja će u potpunosti odgovoriti potrebama naših klijenata. Realizacijom ove transakcije, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti, postali bi druga po veličini bankarska grupacija u zemlji, sa tržišnim učešćem od preko 13%, snažnim kapitalom i stabilnom bazom zadovoljnih klijenata”, rekla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke.

Kako se navodi, realizacijom ove transakcije AIK Banka dalje jača svoju tržišnu poziciju i postaje druga najveća banka na tržištu, sa udelom od preko 13% u ukupnoj aktivi, depozitnom bazom od preko 4 milijarde evra i jakom kapitalnom osnovom koja prelazi 820 miliona evra.

Za realizaciju ove transakcije, AIK Banka je angažovala J.P. Morgan, kao finansijskog savetnika, HFW kao međunarodnog pravnog savetnika, i Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr kao lokalnog pravnog savetnika.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2023. godine, nakon ispunjenja regulatornih uslova i dobijanja potrebnih saglasnosti Narodne banke Srbije i drugih nadležnih regulatornih tela.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Đere pobedio Bonadija i izborio plasman u četvrtfinale turnira u Santjagu

Read Next

ALEKSANDRA RADOVIĆ SMRŠALA 10 KG BEZ GLADOVANJA: Ono što ona radi svaki dan, treba svaka žena da primeni POD HITNO