7 PRIRODNIH NAČINA ZA LEČENJE ČIRA NA ŽELUCU: Važno je da odmah počnete!

Zvan i gastrični ulkus, čir je ožiljakili mana sluznice želuca. Krivac za nastajanje čiraje još uvek nepoznat.

Mogući uzročnici su višak želudačne kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lekovi protiv bolova.

Aktivni čir na želucu manifestuje se kao bol, obično u gornjem delu stomaka,malo ispod grudnog koša. Neretko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja.

Budući da se čirevimogu javljati i postati hroničan problem ili pak dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je odmah početi s lečenjem.

Umesto da sledite najčešće, opšteprihvaćene načine lečenja čira, koji mogu uzrokovati komplikacije i štetne nuspojave, probajte ovih 7 prirodnih lekova.

Predstavljaju sigurnu i neškodljivu alternativuu tretmanu ove neugodne bolesti.

1. Med

Medposeduje niz lekovitih svojstava, a posebno je učinkovit pri lečenju čira.Glukozna oksidaza, enzim u medu, proizvodi vodikov peroksid koji ubija štetne bakterije koje mogu doprineti razvoju čira.

Tu su i druge antibakterijsketvari u medu od cvetova iz kojih pčele skupljaju pelud, što povećava učinkovitost meda u eliminirsanju bakterija.

Dve kašičice dnevno dovoljna su doza kod većine vrsta meda.

Kad se stanje s čirom popravi, jedna je kašičica dnevno po pravilu je dovoljna.

2. Banane

Spoj fitoindosidi u sušenim, nezrelim bananamapovećavaju količinu sluzi u probavnom traktu. Sluz tvori snažan je zaštitni sloj koji pomaže u lečenju čira i sprečava njegov nastanak.

Banane sadrže i polisaharide topive u vodi, iste spojeve koji se koriste u jednom farmaceutskom leku protiv čira.

U svrhu lečenja čira, najbolji rezultati postižu se s bananom u prahu.

Kako biste napravili bananu u prahu, ogulite jednu ili više banana pa ih narežite na tanke kriške. Stavite ih na sunce, u rernu ili dehidrator hrane pa ih temeljno osušite. Kada se osuše, sameljite ih u fini prah.

Pomešajte dve kašičice praška s jednom kašičicom meda. Uzimajte ovu smesu tri puta dnevno: prepodne, poslepodne i pre spavanja.

3. Sok od kupusa

Dokle god imate dovoljno korisnih bakterijau telu, loše bakterijeće biti pod kontrolom, što će smanjiti rizik od čira. Jedan od najboljih načina o čuvanja probavnog trakta sa što više dobrih bakterijajeste redovni unos fermentisanih namirnica.

Namirnice kao što su domaći kiseli kupus, jogurti ukiseljeno povrće pomažu pri održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vašim crevima.

Ali, kada je reč o lečenju čira, najučinkovitiji je sok od svežeg kupusa.

Decenijama pre izuma antibiotika, sok od kupusa uspešno se koristio za sprečavanje ili lečenje čira na želucui dvanaestopalačnom crevu.

Jedna studija je pokazala da sok od kupusadovodi do izečenja u preko 92 posto slučajeva, dok konvencionalne terapije imaju učinkovitost od samo 32 posto.

U ovoj su studiji pacijenti su primali dozu od samo 50 ml sirovog sokaod sveže prešanog kupusa. Kupus je takođe pouzdan izvor vitamina C,kojeg bolesni od čira imaju premalo u želudačnim sokovima.

Ako imate čir,kupusov sokje siguran, učinkovit i jeftin lek.

4. Beli luk

Istraživanja o preventivnim i terapeutskim prednostimabelog luka kontinuirano rastu. Čini se da beli luk može držati bakteriju Helicobacter pylori pod kontrolom.

Istraživači iz Istraživačkog centra “Fred Hutchinson” otkrili su da beli luk ostvaruje specifično antimikrobno delovanje protiv H. pylori.

Prekomerno razmnožavanje ove bakterijepogoduje razvoju čira na želucu.

5. Feferoni

Suprotno onome što mnogi ljudi veruju, ljuti feferonine uzrokuju čir na želucu, nego, naprotiv – sprečavaju njegov nastanak! To je posledica činjenice da feferoni aktiviraju mehanizme koji štite sluznicu želuca.

Istraživanja u Mađarskoj pokazala su da je kapsaicin, aktivni sastojak feferona, smanjio količinu kiseline u želucu, dok je u isto vreme povisio volumen zaštitnih sokova.

Kapsaicinje posebno delotvoran u zaštiti želuca od ulceracija uzrokovanih alkoholom i nesteroidnim proiv upalnim lekovima.

Zato, ako ste zakleti protivnik feferona zbog uverenja da uzrokuju čir, vreme je da ih vratite u ishranu, ali ovaj put kao učinkoviti lek.

6. Sladić

Nekoliko istraživanja je pokazalo je da deglicirizirani sladić(DGL) deluje slično cimetidinu, leku protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Čini se da ovaj oblik sladića podstiče želudac i creva na proizvodnju zaštitne sluzi.

To je vrlo korisno za svakog korisnika lekova koji pospešuju nastanak čira kao što su aspirin, derivati kortizona ili nesteroidni protivupalni lekovi.

Međutim, da bi bile učinkovite, morate prožvakati tablete sladića pre gutanja. Preporučuju se dve tablete od 380 mg tri puta na dan između obroka.

Potražite tablete sladića u prodavnicama zdrave hrane.

7. Vitamin E

Lekari s Kijevskog medicinskog instituta obelodanili su da je 300 mg vitamina E dnevno izlečilo peptični ulkus kod 28 pacijenata. Čirevi su pod uticajem vitamina Enestali unutar 4 do 6 dana.

Pacijentima koji su uzimali vitamin Eporasao je nivo belančevinau stanicama creva.

Ujedno, oni su tokom terapije dobili 1,5 do 3 kg, dok kontrolna skupina pacijenata nije zabeležila nikakvo povećanje telesne težine.

NE PROPUSTITE

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Građevinari sa drugog kraja sveta u Srbiji – šta im se najviše sviđa, a šta je kamen spoticanja

Read Next

DOK GOD SE IGRATE TUĐIM ŽIVOTIMA I MENTALNIM ZDRAVLJEM, POSLUŠAJTE SE PRE NEGO ŠTO LANETE: Ti si kriva zato što te vara!