7 NAČINA DA SE PRIPREMITE ZA SVOJ PRVI MARATON: Imate tačno godinu dana!

Iza nas je 34 Beogradski maraton i ako se divite svim učesnicima i potajno sanjate o tome da se i vi jednom pojavite – vreme je da sa pripremama počnete sada, kako biste mogli da istrčite maraton sledeće godine.

Donosimo vam 7 način da se pripremite za maraton:

1. Nađite/odaberite pravi plan za vežbanje

Nelogično je da očekujete kako ćete odmah “iz kreveta” da počnete pripreme za maraton. Osmislite program vežbanja, kako biste postepeno ulazili u kondiciju, te kako biste se psihički i fizički pripremili za ono što vas čeka.

2. Naučite sve o pravilnoj ishrani tokom treninga

Naporni treninzi zahtevaju i adekvatnu ishranu. Potrebno je da znate kako i šta da jedete, da ne smete ništa da konzumirate 30 minuta nakon jakog treninga, te da su proteini neophodni.

Takođe je važno da prepoznate kada je dosta sa treningom i telu omogućite odmor.

3 .Postavite sebi cilj

Važno je da se posavetujete sa stručnom osobom, te da vam ta osoba kaže koliko se vežba na nedeljnom nivou, koliko kilometara se trči i td. Postavite sebi dnevni, nedeljni i mesečni cilj. Držite se toga.

4. Mentalna priprema

Veoma je važno da sami sebe osnažite, da ne odustajete od treninga, da imate cilj ispred sebe i želju da ga ostvarite. Mentalna priprema je veoma važan deo maratonaca.

5. Pravilna oprema

Obuća je važna, kao i odeća. Treba vam nešto što će činiti da se osećate kao da letite.

6. Šta jesti pre trčanja

Tri sata pre jakog treninga ne sme ništa da se jede. A pre toga, jedite pirinač ili jaja. Bitno je da imate snagu, ali da vam želudac nije opterećen.

7. Shvatite da će biti teško

Da je lako pretrčati maraton ili spremiti se za isti, svi bi išli. Veoma je važno da znate da je to teško, a ako uspete da savladate nešto tako teško, zadovoljstvo će biti veliko.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

DOKTOR PREDRAG NENADIĆ, NUTRICIONISTA: Da bismo bili zdravi, vitamin D mora da se uzima i tokom leta i to na OVAJ način!

Read Next

OVA VRHUNSKA TEHNOLOGIJA OSLOBAĐA BOLA U VRATU I LEĐIMA: Ne čekajte termin kod lekara! Preuzmite stvar u svoje ruke!