5 NEVEROVATNIH ZABLUDA O ISHRANI: Hrana je lek, a doručak moramo da jedemo, da bi bili zdravi…

Nutricionista je objasnio kako izgleda ishrana za 21. vek.

1.”TREBAMO JESTI LOW-CARB DA BISMO SMRŠALI.” – NE TREBA.

Trebate jesti manje kalorija nego što ih trošite. Bez obzira jedete li low-carb, low-fat ili low-sve, rezultat će u kontekstu kilaže biti jednak. Istina je da nekima više odgovara jedna, druga ili treća varijanta, zato i govorimo stalno o važnosti individualizacije ishrane. To ne znači da je u kontekstu zdravlja svejedno otkuda dolaze kalorije.

2. “AKO ZDRAVO JEDEMO, BIĆEMO FIT.” – NE NUŽNO.

Jesti zdravo ne podrazumeva automatski jesti kalorijski uravnoteženo. Možete jesti najzdraviju hranu na svetu, ali ako jedete previše, imaćete višak kilograma i biti nezdravi. Možete jesti najlošiju, ali kalorijski uravnoteženu ishranu, i imaćete zdravu kilažu, ali će vaše zdravlje patiti.

3. “SUPERNAMIRNICE ĆE NAM DONIJETI ZDRAVLJE.” – NEĆE.

Zdrava ishrana, zdrava telesna masa i telesna aktivnost će to učiniti. Supernamirnice su marketinški trik. Ne trebaju vam marketinški trikovi da jedete više voća i povrća.

4.”HRANA JE LEK.”

Bilo bi lepo u to verovati, posebno kao neko čiji hleb zavisi od promocije važnosti ishrane. Ali hrana ne leči bolesti. Hranaprevenira bolesti. Nemoj čekati bolest da počneš jesti zdravo, jer će možda biti kasno.

5. “MORAMO JESTI DORUČAK DA BIH BILI ZDRAVI.”

Ne postoji nijedan obrokkoji je važniji od drugih. Ako tokom dana unesete sve potrebne hranjive materije, skoro je nebitno kako ćete ih rasporediti, dok god je takav raspored za vas praktičan i održiv.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

DOKTOR NESTOROVIĆ: Nesreća je osnovni problem današnjih ljudi. Zbog nje nam se dešava OVO!

Read Next

DNEVNI HOROSKOP ZA 26.MAJ: Idealan dan za novo poznanstvo koje može da dovede do emotivne veze!