5 neverovatnih grešaka koje verovatno pravite kada kuvate testeninu

Bilo da pravite komplikovano ili neko jednostavnije jelo sa testeninom, čini se da je najlakši korak kuvanje testenine.

Ali, ona je junak jela i uvek mora biti savršeno kuvana, svilenkasto glatka i savršene teksture. Kako bi to postigli, svakako izbegavajte ove najčešće greške, koje možda niste niste ni svesni da pravite.

Lonac za kuvanje nije dovoljno veliki

Manji lonac za kuvanje znači da ćete koristiti manje vode koja će brže zakuvati pa će i jelo biti brže pripremljeno. Međutim, testenini je potrebno puno vode i prostora kako bi se ravnomerno skuvala. Ako je natrpate u manji lonac najverovatnije ćete dobiti gomilu polu-kuvane, lepljive testenine.

Ne solite vodu u kojoj se kuva testenina

Slični tekstovi

Sigurno ne biste pekli piletinu ili grilovali povrće bez soli, zato ni testeninu ne treba tretirati drugačije. Dodavanje soli u vodu za kuvanje omogućiće da testenina upije malo soli (bez brige, neće upiti svu količinu) što će poboljšati njen ukus.

Dodajete ulje u vodu za kuvanje

Naravno, dodavanje ulja vodi za kuvanje sprečiće da se komadi testenine međusobno zalepe, međutim ovaj trik zapravo funkcioniše odlične. Testenina mora da bude barem malo lepljiva kako bi sos koji dodate mogao da se zadrži na njoj. U suprotnom vaše jelo neće biti naročito ukusno.

Držite se uputstva s pakovanja

Vreme kuvanja koje piše na pakovanju testenine je broj koji bi trebalo otprilike pratiti, ali nemojte ga se slepo držati. Ako želite da testenina bude mekana, kuvajte je nekoliko minuta duže, a ako želite al dente testeninu, šerpu sklonite sa ringle minut-dva ranije.

Ispirate testeninu nakon kuvanja

Kada sveže skuvanu testeninu stavite pod mlaz vode, lepljivi skrob koji se ispustio tokom kuvanja jednostavno će se isprati. Zbog toga se vaš fini umak neće zalepiti na testeninu na pravi način – umesto toga sveže skuvanu testeninu odmah ubacite u sos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

7 PRAVILA ANE IVANOVIĆ ZA USPEH I SREĆU: Ovi saveti menjaju život iz korena!

Read Next

Recept za domaći deterdžent za pranje veša – mirisno i prirodno