5 NAMIRNICA KOJE IMAJU NAJVIŠE VITAMINA D: Mnogi nisu svesni koliko njegov nedostatak može biti OPASAN po zdravlje

Kada je reč o dobrom zdravlju, vitamn D se nikako ne izostavlja! Naime, pruža ogroman podsticaj normalnom funkcionisanju organizma, a njegov konkretan doprinos se u najvećoj meri ogleda u jačanju imunog sistema.

– Kad je u pitanju vitamin D, stvar je mnogo kompleksnija od toga koliko ovog vitamina uzimamo. On povećava mogućnost makrofaga da prepozna neprijatelja, da ga uništi, znači te ćelije koje ubijaju viruse, one kad imaju dovoljno vitamina D aktiviraju taj odgovor i sprečavaju inflamaciju i citokinsku oluju. Jer nas na kraju ubije imunski sistem, ne ubije nas virus, vitamin D direktno zaustavlja tu oluju i onemogućava da mi stradamo ako je u dovoljnim količinama. Ali uz to, nije bitan samo nivo vitamina D koji uzimamo, nego koliko se trujemo ako uzimamo lošu hranu. Kada ima toksina u organizmu, vitamina D “nikad dovoljno” – objasnio je imunolog dr Borislav Kamenov važnost ovog vitamina i dodao da nije svakome potrebna ista količina:

“Zato to ne mogu svi jednako da uzimaju, nego da se prvo vidi kome koliko treba. To može da se proveri iz krvi, odredi se nivo”.

Imunolog Kamenov
foto: PrintscreenJutjub/IZMEĐU REDOVA

Nedostatak vitamina D nije naivna stvar i može dovesti do mnogobrojnih zdravstvenih problema, a samo neki od simptoma da ga nemate u dvoljnoj količini su:

  • oslabljen imunitet
  • depresivno raspoloženje
  • bolovi u mišićima i kostima
  • opadanje kose

Neke od namirnica u kojima ima najviše vitamina D su:

pečurke
foto: Profimedia

1. Pečurke

Pečurke su gotovo jedini biljni izvor ovog vitamina, pored pojedinih integralnih žitarica. Zato, ukoliko ste vegan, obavezno ih uključite u dnevni jelovnik. Za razliku od životinjskih izvora vitamina D koji sadrže samo vitamin D3, gljive su bogate vitaminom D2. U 100 g pečurki nalazi se 130-450 IU ovog vitamina, u zavisnosti od toga da li se radi o divljim ili domaće uzgojenim vrstama.

Losos
foto: Shutterstock

2. Losos

Ne samo što predstavlja ukusan i zdrav protein, losos je prepun omega 3 masnih kiselina, za koje se zna da imaju brojne benefite po ljudski organizam. Osim toga, odličan je izvor vitamina D. Prema podacima Američkog ministarstva poljoprivrede 100 g lososa sadrži između 361 i 685 IU vitamina D – u zavisnoti da li se radi o divljem ili uzgojenom lososu. Divlji uvek sadrži više i njega kupujte ukoliko ste u prilici.

jaje, žumance
foto: Shutterstock

3. Žumance

Riba i morski plodovi nisu jedini izvor vitamina D. Jaja ga takođe sadrže u velikim količinama. Naročito ga ima u žumancetu, gde se nalaze i brojni drugi vitamini i minerali. Preporučujem vam da kupujete jaja iz slobodnog uzgoja, jer ona sadrže čak 3-4 puta više vitamina D.

Tuna, tunjevnia
foto: Shutterstock

4. Tuna

U 5 namirnica bogatih vitaminom D spada i tuna. Tuna sadrži veliku količinu vitamina D. Naime, u 175 g tunjevine ima 236 IU ovog vitamina. Osim toga, bogata je proteinima kao i ostale vrste ribe, što pogodno utiče na mišiće, kosu, kožu i nokte. Sadrži i veliku količinu omega 3 masnih kiselina.

5. Škampi

Popularna vrsta račića bogata je vitaminom D – u 100 g škampa nalazi se 152 IU ovog vitamina. Za razliku od većine morskih plodova koji ga sadrže, škampi imaju vrlo nizak udeo masti. Takođe sadrže korisne omega 3 masne kiseline, cink, jod, selen, kao visok nivo vitamina B12, zahvaljujući čemu pozitivno utiču na zdravlje srca.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Ђоковић осми пут Нову годину чека на челу АТП листе

Read Next

ARAPSKA MUDROST POSLE KOJE ĆE VAS BAŠ SVAKO POŠTOVATI I UVAŽAVATI: Jedna stvar se nikome ne govori, čak ni NAJROĐENIJIMA