5 BILJAKA KOJE BUJAJU U HLADOVINI: Obožavaju dvorišta u senci! (FOTO)

Senovito dvorište i ono koje je u delimičnoj ili potpunoj hladovini ima svoje prednosti tokom leta. Međutim, biljkama je veoma teško da rastu bez sunca, ali i tu postoje izuzeci.

Donosimo vam spisak od 5 biljaka koje obožavaji i najbolje rastu u dvorištu koje je većinom dana u hladovini:

1. Alstibe– zovu ih i lepotice iz senke. Pomalo liči na paprat ali u raznim bojama. Izuzetno je dekorativna i cveta od ranog proleća do jeseni. Najčešće je možete naći u ružičastoj boji, ali ima je i u crvenoj i beloj boji. Voli vlažno tlo, i zahteva minimum pažnje.

2. Bergenijeje biljka koju možete saditi direktno u zemlju. Najviše joj odgovara delimično sunce, ali dobro se snalazi i u hladovini.  Ima je u bojama crvene, purpurne, bele i ljubičaste boje. Oni koji su je jednom sadili, ne mogu da zamisle leto bez nje. Osim toga, ona će u proleće pokazati svoje prve listove.

3. Kandilice– mala biljka sa sićušnim cvetićima kao zvono odličan je pratilac drugih biljaka. Izuzetno dekorativna i divna, podnosi hladovinu veoma dobro. Pčele je obožavaju, a jednom posađena u bašti ostaje i do 5 godina. Možete je sejati i iz semena, a postoji u nekoliko intezivnih boja.

4. Hojhere– ovo cveće krase široki zeleni listovi sa sićušnim cvećem. Međutim, danas se može naći nekoliko vrsta hojhere u raznim bojama lišća koja su veoma dekorativna.

5. Liriopa– je izuzetno dobra biljka i lagana za održavanje. Ima žbun uskih listova i izuzetno sitnih cvetića. Može biti u beloj ili plavoj boji, ali ukrštene vrste imaju i druge boje. Podnosi i sušu i vlažno vreme, hladnoću i vrućinu. Jedino šta obožava je hladovina i tu se širi veoma brzo i lako.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DOMAĆI RASTVOR OD KOG ĆE BILJKE CVETATI KAO LUDE: Najbolja prihrana za cveće pravi se od ova 2 sastojka!

Read Next

UPRAVO JE IZAŠAO TREJLER PRIJATELJA: Ko se sve pridružio omiljenoj ekipi i kada počinje emitovanje? (VIDEO)