4 VOĆKE KOJE U NEKIM SLUČAJEVIMA POGORŠAVAJU ZDRAVLJE: Ovo citrusno voće treba konzumirati sa oprezom!

Možda ste čuli za statine, lekove za snižavanje lipoproteina niske gustoće. Morate biti svesni nedavne studije koja je pokazala da statini mogu doći u dodir sa sadržajem soka nekih agruma, što može uzrokovati ozbiljne nuspojave, povećavajući nivo statina u krvi osobe i pogoršavajući njihovo delovanje.

Najčešće je reč o grejpfrutu, iako postoji niz agruma na koje takođe vredi obratiti pažnju. Mala čaša soka od grejpa možda neće imati ozbiljne posledice, ali uvek je najbolje da korisnik statina razgovara s lekarom pre konzumiranja ovog voća, njegovog soka ili nekih drugih agruma.

Studija je pokazala da sadržaj grejpfruta ometa normalan metabolizam statina u telu, povećavajući njihovu koncentraciju u krvi osobe. Obično, kada osoba konzumira statine bez soka od grejpa, enzim CYP3A ih razgrađuje u crevima i jetri. Ovaj proces smanjuje količinu statina koji ulazi u krvotok.Međutim, furanokumarini – materije prirodno prisutne u grejpu – ubijaju ovaj enzim i stoga ga sprečavaju da razgradi statine. Dakle, telo iz creva u krvotok unosi više statina nego inače, što potencijalno može dovesti do kobnih posledica.

Inače, više od 85 lekova može stupiti u interakciju s tim sastojcima grejpa, prema istraživačkom timu, pa nisu samo statini u opasnosti. Nisu svi statini isti u smislu interakcija s grejpom, a atorvastatin, lovastatin i simvastatin su oni na koje treba obratiti pažnju. Za više informacija najbolje je konsultovati se s lekarom.

Ako ste ljubitelj citrusa, nemojte očajavati: grejp u umerenim količinama u kombinaciji s nekim statinima je još uvek moguć. Zapamtite da polovina ovog voća sadrži manje od obične čaše soka od njega. Neki od pacijenata koji su koristili statine svedočili su samo negativnim učincima ispijanja gotovo litre soka od grejpa, ali lekari ne preporučuju takvo eksperimentisanje.

Osim toga, morate uzeti u obzir da nije samo grejp opasan. Drugi agrumi takođe mogu sadržavati sastojke sa sličnim interakcijama. To su limeta, pomelo i gorka (seviljska) pomorandža. Ako su vam prepisani statini, pripazite na sva četiri voća i posavetujte se sa izabranim lekarom pre nego što ih uvrstite u svoju ishranu.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Šta Aerodrom “Nikola Tesla” dobija sa novim terminalom, “Vensi” ima velike ambicije

Read Next

KO JE MISTERIOZNI VLASNIK NETFLIKSA? Ovako je osnovao popularnu platformu – danas je težak 90 MILIJARDI DOLARA!