3 STVARI KOJE UZROKUJU KRIZU SREDNJIH GODINA KOD ŽENA: Evo koji su signali i kod koga se najčešće javlja

Iako “kriza srednjih godina” nije priznata kao dijagnoza mentalnog zdravlja, ona nije mit, već stanje promene svesti na fizičkom, mentalnom i emocionalnom nivou koje se može dogoditi i ženama i muškarcima.

Pročitajte još:

Zakasnela MENOPAUZA: evo kako utiče na zdravlje žene

KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE U MENOPAUZI: 5 pravila koje treba da poštuje svaka žena

Tokom krize srednjih godina mogu se pojaviti razna preispitivanja i osećaj nezadovoljstva, kako poslom, tako i partnerskim i porodičnim odnosima. Najčešće se u krizi srednih godian suočavamo sa odrastanjem i odlaskom dece iz porodičnog doma, možemo biti dezorijentisani, otežano obavljanje planova nas može demotivisati, a niste više sigurni da li ste srećni u odnosu sa partnerom. Određena ispitivanja pokazuju da se najviše razvoda događa baš u srednjim godinama.

Šta dovodi do krize srednjih godina kod žena? Uzroke možemo podeliti u 3 kategorije:

1. Fiziološki

Tokom perimenopauze i menopauze dolazi do promene hormonalnog statusa . Smanjen nivo estrogena i progesterona može negativno uticati na san, uzrokovati promenljivo raspoloženje, smanjiti nivo energije, povećati rizik od gojaznosti, ali i do nepovoljnih mentalnih stanaj poput anksioznosti.

2. Emotivno

Žene u srednjim godinama imaju više životnog iskustva i verovatno su se tokom života suočile i sa nekim neprijatnim i tužnim trenucima poput smrti neke bliske osobe, možda su doživele razvod, pogađa ih sindrom praznog gnezda, nisu ostvarile svoj san u karijeri ili su doživele neka druga iskustva koja u njima bude osećaj tuge i nezadovoljstva. U srednjim godinama žene često počinju da preispituju svoja najdublja uverenja i izbore, a ukoliko je negativno raspoloženje učestalo, potraite pomoć psihologa i stručnog lica kojevam može pomoći da pronađete emotivni balans.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

JUGOSLOVENKA KOJU JE SLAVNI SLIKAR BRUTALNO UNIŠTIO: Kada je ušao u njen život, saznala je kako izgleda pakao!(FOTO)

Read Next

AKO STE OVO SANJALI PRED VAMA JE VEOMA USPEŠAN PERIOD: Ovi snovi nagoveštavaju veliku radost!