3 GLAVNA KRIVCA ZAŠTO KUĆNE BILJKE PRESTAJU DA RASTU: Evo kako da preporodite vaše cveće!

Vrlo često su uzgajivači fokusirani na održavanje biljke u životu, zbog čega je iznenađujuće česta pojava da uspore ili potpuno zaustave svoj rast. 

Stoga, donosimo vam najčešće greške koje onemogućavaju rast.

Manjak hranjivih materija

Jedan od najčešćih razloga zašto biljke prestaju da vam rastu jeste što im nedostaju neophodne hranljive materije da bi uspele. Često pod njima smatramo samo gnojivo i zaboravljamo da su biljkama za rast potrebni prirodno svetlo i toplota.

Kad toga nema, kao što je slučaj zimi, biljka svu svoju energiju čuva za preživljavanje i tada može odbacivati lišće da hrana ne bi morala daleko da putuje, a to definitivno usporava rast.

Ako vam se biljka nalazi u hladnijem delu, probajte da je premestite bliže prozoru koji gleda na istok ili jug.

I ne zaboravite da je sasvim normalno da biljke brzo rastu tokom proleća i leta, a da zimi prelaze u stanje mirovanja i prestanka rasta.

Biljke

Štetočine

Suočavanje sa štetočinama je noćna mora svakog uzgajivača biljaka, a upravo bi one mogle biti razlog prestanka njihovog rasta. Ako je počelo nagl oda se pogrošava stanje, možda je biljka napadnuta od strane insekata kao što su lisne uši ili mušice.

Neke bube su  manje, a neke više problematične, ali prvo što možete učiniti je obrisati listove biljke razređenim deterdžentom za sudove ili komercijalnim sredstvima za odbijanje buba.

Suzbijeno korenje

Ako već neko vreme imate biljku i u međuvremenu joj niste promenili posudu , moguće je da je prestala rasti jer joj je korenje suzbijeno.

Nakon više godina u istoj posudi biljke iz tla iscrpe sve hranjive sastojke i svaki raspoloživi prostor popunjavaju korenjem koje se stalno širi.

Neke biljke mogu godinama nesmetano da rastu sa suzbijenim korenjem, ali druge će se vrlo brzo suočiti s poteškoćama zadržavanja uspravnog položaja ili će im oslabiti sposobnost upijanja vlage iz tla.

Kako ćete proveriti da li je suzbijeno korenje?

  • Najpre podignite posudu u kojoj raste i proveriti izlazi li korenje kroz rupe na dnu.
  • Zatim,biljku nežno podignete i proverite da li je korenje nabujalo i poprimilo oblik posude u kojoj raste.

Ako biljka pokazuje znakove suzbijenog korenja,  prebacite je u veću posudu u kojoj će se nesmetano nastaviti da raste i širi se.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DNEVNI HOROSKOP ZA 27.MAJ: Pred vama je prilika da ostvarite pomak o kakvom ranije niste mogli ni da maštate!

Read Next

TRI PESME ĐORĐA BALAŠEVIĆA ULAZE U UDŽBENIKE: Osnovci će ubuduće analizirati ova tri prelepa teksta!