10 NAJVEĆIH FILMSKIH PSIHOPATA: Oni su najuverljivije dočarali psihopartski um! (VIDEO, FOTO)

Psihopate se kriju svuda oko nas. Prema istraživanju Univerziteta na Oksfordu, jedan posto ljudi na zapadu su psihopate. Možda izgleda da je malo, ali to je jedan od sto ljudi, tako da svtko od nas verovatno poznaje bar jednog psihopatu.

Ovo je lista deset psihopata iz filmova koje oni smatraju najuverljivijim.

1. Džoker, Mračni vitez

Džoker, Film Mračni vitez

Već u prvoj sceni Džoker pokazuje mnogo osobina s liste za procenu psihopata.

U pljački koju je sproveo u delo željan je uzbuđenja koje je psihopatima potrebno, ali za izvršenje pljačke sasvim nepotrebno.

Džoker se ne boji ničega i ne smeta mu ubijanje. 

Slavni glumac Alek Boldvin u filmskom ostvarenju iz 1993. glumi hirurga koji ima kompleks Boga, koja je jedna od ključnih osobina psihopata. Drski i zlobni Jed savršeno prikazuje kako psihopata može lako da prikrije svoju mračnu stranu. Spolja je šarmantan, a iznutra psihopata.

film Zloba

3. Kevin, Moramo da razgovaramo o Kevinu 

Psihopatiju je teže dokazati kod dece, ali u nekom obliku ipak se može uočiti. U filmu iz 2011. koji se bavi Kevinovim tinejdžerskim danima prikazano je kako on ne pokazuje nikakvu bliskost s drugim ljudim. Nema ni trunke kajanja, što su dve ključne osobine psihopate.

film Moramo da razgovaramo o Kevinu

Film iz 1971. urađen po adaptaciji romana Entonija Burgesa već po objavi trejlera pokazivalo je koliko je uznemirujuća radnja, zbog čega su neki tražili i zabranu prikazivanja.

Aleksovo psihopatsko ponašanje kao vođe bande ispoljava se kroz nedostatak empatije i stalne potrebe za uzbuđenjima. Manje je realistična terapija kojom pokušavaju da ga izleče.

[embedded content]

Mnoge stavke sa liste psihopatske ličnosti mogle bi se opisati kao devijantne, a to je i savršen opis gospodina Riplija.

Veoma šarmantan, ali u sebi nosi zloban um.

[embedded content]

6. Džejms Bond sa Šonom Konerijem

Iako izgleda da ne spada na ovu listu, analitičari se ne slažu. Osoba koja seče glavu čoveku turbinom motora i onda se time šali svakako ne deluje kao normalna osoba.

[embedded content]

Iako su njegove akcije usmerene protiv zločinaca, i dalje se očekuje nekakva ljudska empatija, koju on ne pokazuje.

7. Gordon Geko, Wall Street

Geko u filmu iz 1987 stalno ističe kako je “pohlepa dobra”, pa do kraja filma gotovo i poverujete u to. Pokazuje svu demonstraciju psihopate.

Tu vidimo kombinaciju manipulacije, sjajne slike o sebi i površnog šarma koja je ubitačan.

[embedded content]

8. Replikant Leon Kovalski, Blade Runner

Način na koji se testiraju replikanti u filmu utemeljen je na stvarnoj kontrolnoj listi za procenu psihopata, ali način na koji se određuje empatija razlikuje se od testova kohe koristi FBI.

Kao i u stvarnim ispitivanjima, i u filmu se utvrđuje ljudska reakcija empatije koju ima 99 posto ljudi. Kovalski na tom testu pada.

[embedded content]

Stručnjaci tvrde da je razgovor Klaris Starlinga sa Lektorom u ulozi Entoni Hopkinsa tačan prikaz razgovora sa psihopatom. Objasnili su kako psihopata u razgovoru preuzima moć i postavlja se kao predator koji svog sagovornika vidi kao plen.

[embedded content]

Lukavost i sposobnost manipulacije Lektora izdvajaju kao istinskog psihopatu.

 Norman Bates, Psiho (Psycho)

[embedded content]

 Stručnjaci smatraju da pre pokazuje klasične simptome poremećaja višestruke ličnosti nego psihopatije.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

ENTONI HOPKINS (83) OSVOJIO BAFTA NAGRADU, A DA NIJE NI ZNAO: Slikao sam u hotelu, a onda sam čuo slavlje! Mislio sam…

Read Next

3 STVARI KOJE UZROKUJU KRIZU SREDNJIH GODINA KOD ŽENA: Evo koji su signali i kod koga se najčešće javlja