10 NAJSTARIJIH VICEVA U ISTORIJI: Evo čemu su se ljudi smejali pre 4 milenijuma!

Među deset najstarijih viceva nalaze se šale koje su još pre četiri milenijuma zabavljale stari sumerski narod.

Ovaj vic našao se na vrhu liste od deset najstarijih šala (viceva) koje je Univerzitet objavio 2008. godine, a on pokazuje da se neke stvari, kada je humor u pitanju, nisu promenile proteklih milenijuma.

Dr Pol Mekdonald, stručnjak ovog univerziteta, bio je na čelu tima koji je sproveo prvo istraživanje na ovu zanimljivu temu. On i njegove kolege su dva meseca temeljno analizirali stare tekstove ne bi li pronašli najstarije šale poznate nauci.

„Ova studija je pokazala da su se šale razlikovale kako su godine prolazile, pa se neke sastoje od pitanja i dogovora, dok su druge mudre poslovice ili zagonetke. Međutim, svima im je zajedničko to što pokazuju volju da se pozabave tabuima i pokažu buntovništvo. Savremene igre reči, šale o devojkama iz Eseksa i ‘klozetski humor’ imaju korene u najranijim vicevima koje smo pronašli ovim istraživanjem“, rekao je dr Mekdonald, prenela je Nacionalna geografija.

Naime, Sumeri su bili ljubitelji „klozetskog humora“, zaključili su stručnjaci, makar sudeći po šali koja je pronađena na ploči ispisanoj oko 2000. godine pre naše ere. Reč je o vicu koji glasi:

„Šta se nikad nije desilo do nastanka sveta? Mlada žena nikada nije pustila vetar u krilu svoga muža“.

„Kako zabaviti faraona koji se dosađuje? Pustiš brod prepun mladih žena odevenih samo u ribarske mreže niz Nil i podstakneš faraona da ode na pecanje.“

Ilustracija

Zatim sledi još jedan egipatski vic, koji potiče iz 1100. pre naše ere.

„Odisej kaže kiklopima da je njegovo pravo ime Niko. Kada Odisej naredi svojim ljudima da napadnu kiklope, oni poviču: ‘Upomoć, Niko me (ne) napada. Niko ne dolazi u pomoć.“

Sledeća šala pronađena je u Sofokleovom komadu „Car Edip“ iz 429. godine pre nove ere, i sigurno vam je poznata.

„Pitanje: Koja životinje hoda na sve četiri ujutro, na dve u podne i na tri uveče? Odgovor: Čovek.“

„Čovek ima još jaču želju za parenjem nego magarac – novčanik je ono što ga sprečava.“

Naredna šala na ovoj listi odnosi se na Oktavijana Avgusta, koji je živeo između 63. godine pre nove ere i 14. godine naše ere.

„Avgust je putovao kroz Imperiju i u gužvi primetio čoveka koji je zapanjujuće ličio na njega. Intrigiran, car ga je upisao: ‘Da li je tvoja majka nekada radila u palati?’ ‘Ne, Visočanstvo’, rekao je, ali moj otac jeste.“

Zatim sledi vic pronađen u „Filogelosu“, najstarijoj zbirci šala, nastaloj na prelazu sa četvrtog na peti vek naše ere.

„Želeći da nauči svog magarca da ne jede, jedan škrtica mu nije davao hranu. Kada je magarac uginuo od gladi, cepidlaka je rekao: ‘Kakav gubitak. Baš kad je naučio da ne jede, uginuo je.“

Sledeća na ovom spisku je šala iz približnog perioda, takođe iz „Filogelosa“.

„Kada ga je berberin upitao kako želi da mu napravi frizuru, kralj je odgovorio: ‘U tišini’.“

Najstarija poznata šala nastala na tlu današnje Velike Britanije potiče iz desetog veka i verovatno je to najstariji „masni“ vic do sada poznat.

„Šta visi kod muškarčevih bedara i želi da bocne rupu koja je često bockana? Ključ.“

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

PRONAĐITE INSPIRACIJU ZA SVOJU BAŠTU ILI TERASU: Ovo je omiljeno cveće kraljevske porodice! (FOTO)

Read Next

OBRATITE SE BOGU OVIM REČIMA I PRIVUCITE SREĆU U ŽIVOT: Molitva čuvenog psihologa Džozefa Marfija!