10 FOTOGRAFA KOJI SU PROMENILI TOK MODE: Njihove fotografije su nenadmašna dela! (FOTO)

Fotografi koje ćete otkriti u nastavku, svetu (modne) fotografije pružili su upravo to – nezaboravna dela koja će teško biti nadmašena.

Helmut Njutn (1920 – 2004)

Helmut Njutn je definitivno jedan od najpoznatijih i najboljih fotografa ikad, koji će zauvek ostati upamćen po provokativnim i značajno drugačijim fotografijama u odnosu na rad svojih kolega. Njegove fotografije ugledale su svetlost dana u najprestižnijim magazinima, ali i osvojile najveća i najznačajnija priznanja. Prepoznatljiv po upečatljivim crno-belim snimcima, najpoznatija fotografija koju potpisuje Helmut Njutn je “Le Smoking” iz 1957. na kojoj model puši cigaretu u Iv Sen Loren odelu.

Stiven Meisel (1954)

Još od 1988. pa sve do danas, Stiven Meisel je fotografisao svaku naslovnu stranu italijanskog izdanja magazina Vog, a od 2004. pa do danas i svaku Pradinu kampanju, što ga čini jednim od najznačajnijih fotografa današnjice. Poznat je po svojim kontroverznim editorijalima, naročito onom u kom su modeli fotografisani u jednoj mentalnoj ustanovi, ali i po svojim komercijalnim radovima za brendove Barneys New York, Perry Ellis, Valentino, Versace i Gap i saradnjama sa poznatim ličnostima među kojima su Mik Džeger, Tina Tarner i Vitni Hjuston. Stiven Meisel je zaslužan i za Madonin čuveni album Like a Virgin iz 1984.

Ričard Avedon (1923 – 2004)

Najpoznatiji po svojim portretima, Ričard Avedon će ostati upamćen kao fotograf koji je umeo da “uhvati” emociju i crte ličnosti modela sa kojima je radio. Zanimljivo je da je film “Funny Face” iz 1957. u kom glumi Odri Hepbern zapravo inspirisan njegovim ranim životom, pa eto preporuke šta možeš da pogledaš ovog vikenda. Tokom svoje duge karijere, fotografisao je čak 148 naslovnica za Vog, a najznačajniji projekat na kom je radio jesu maštovite i egzotične modne priče iz celog sveta koje potpisuje čuvena modna urednica Dajana Vrilend. Ričard Avedon takođe stoji iza Calvin Klein kampanje sa petnaestogodišnjom Bruk Šilds, kao i serije radova za Đanija Versaćea , počevši od kampanje za kolekciju proleće/leto 1980.

Mario Testino (1954)

Jedan od najuticajnijih fotografa današnjice, poznat je po svojim fotografijama poznatih ličnosti napravljenim u opuštenim, ali glamuroznim predelima, u oštrom, vibrantnom stilu koji savršeno kombinuje kulturološko i komercijalno. Sarađivao je sa brendovima kao što su Burberry, Gucci i Dolce & Gabbana, a verovatno najznačajniji je portret princeze Dajane za naslovnu stranu magazina Veniti Fer iz 1997.

Eni Libovic (1949)

Jedino žensko ime na ovoj listi – Eni Libovic je svima poznata zahvaljujući specifičnoj estetici koju neguje u svojim radovima. Osim što najčešće sarađuje sa poznatim ličnostima, nisu joj strane ni magične modne priče kao što je ona sa Natalijom Vodijanovom kao Alisom u zemlji čuda koju je uradila za Vog.

Roling Stoun i Veniti Fer su još neki magazini koji sa ponosom objavljuju njene radove, među kojima su najpoznatiji portreti Hilari Klinton iz 1998, koji je bio prva naslovna strana prve dame za Vog, kao i čuvena fotografija Džona Lenona i Joko Ono, napravljena nekoliko sati pre nego što je ubijen.

Irving Pen (1917 – 2009)

Studiranje crtanja, slikanja, grafičke i industrijske umetnosti na Philadelphia Museum School of Industrial Artdefinitivno je uticalo na njegov stil u fotografiji, fokusiran na formu i oblik, zadržavajući jasnost i jednostavnost. Tokom svoje 70 godina duge karijere, Irving Pen je sarađivao sa prestižnim klijentima kao što su Vogue, Issey Miyake i Clinique, a njegova najpoznatija i najznačajnija fotografija je ona za naslovnu stranu magazina Vog koja prvi i jedini put nije uključivala modela.

Paolo Roversi (1947)

Može se reći da je fotograf Lorens Sakman zaslužan za ono što je Paolo Roversi danas – jedan od najpoznatijih fotografa i autora sanjalačkih radova tamnih tonova i blago uznemirujuće atmosfere. Zaposlivši ga kao svog asistenta, Lorenns Sakmann mu je otkrio sve prednosti i nedostatke profesionalnog bavljenja fotografijom što ga je definitivno inspirisalo u pogledu građenja sopstvenog izraza. Marie Claire,italijanski Voguei Harper’s Bazaarsamo su neki od magazina koji su objavljivali njegove radove, a sarađivao je i sa inovativnim japanskim brendovima kao što su Yohji Yamamoto i Comme des Garçons.

Dejvid Bejli (1938)

Karijeru Dejvida Bejlija definitivno je obeležilo prikazivanje svinging duha šezdesetih i to kroz jednostavan i čist, ali istovremeno maštovit i provokativan stil. Osim što je radio za Vog, fotografisao je i najveće ličnosti tog vremena kao što su The Beatles, Andy Warhol, Mick Jagger, Jean Shrimptoni drugi.

Brus Veber(1946)

Ono što Brusa Vebera ističe u moru drugih odličnih fotografa je klasičan “Americana” stil i nov, svež način fotografisanja muških modela. Njegove prve modne radove objavio je magazin GQ tokom sedamdesetih, nakon čega su se uspešne saradnje samo nizale jedna za drugom. Ono što ga čini jednim od najpoznatijih imena u svetu modne fotografije jesu upravo fotografije muških modela u donjem vešu koje su na početku bile prilično kontoverzne, da bi se kasnije cela scena navikla na njegov pravac i stil rada.

Piter Lindberg (1944)

Za njegove fotografije definitivno važi ono da slika govori više od hiljadu reči. Svaki njegov rad sa sobom donosi novu priču koja bez problema biva urezana u sećanje ljudi. Njegov impresivni portfolio uključuje prvu naslovnicu Ane Vintour za Vog iz 1988, a tokom devedesetih je doprineo kreiranju fenomena supermodela zahvaljujući drugačijem pristupu njihovim portretima. Naomi Kembel, Kristi Tarlington, Sindi Kraford i Linda Evanđelista samo su neka od imena sa kojima je Piter Lindberg radio, a koja je prikazao kroz specifičnu formu dokumentarne fotografije, iskrene i intimne, koja i danas očarava.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

ISAK ŠABANOVIĆ, ZVEZDA GRANDA: Za mesec dana smršao 20 kg, zahvaljujući ovoj dijeti! (JELOVNIK)

Read Next

OBIČAJI ZA DRUGI DAN VASKRSA, SVETLI PONEDELJAK: Nikako ne smete da se oglušite o OVO pravilo!