Проглашена ванредна ситуација у Хондурасу због денга грознице

Хондурас је прогласио ванредну здравствену ситуацију након што је забележен пораст хоспитализација и смртних случајева од денга грознице, објавило је Министарство здравља те земље.

Влада је наложила здравственим званичницима да предузму све неопходне радње, укључујући примену мера превенције и контроле и идентификацију средстава за управљање епидемијом, преноси Си-Ен-Ен.

Министарство здравља Хондураса пријавило је 23.037 сумњивих случајева денга у првих 20 недеља ове године, што је међу највећим бројевима у Северној и Јужној Америци, према подацима које је прикупила Панамеричка здравствена организација.

У Бразилу 7,2 милиона заражених

Читав регион је већ пријавио више од 8,65 милиона случајева у првих пет месеци 2024. године, скоро дупло више од више од 4,5 милиона случајева пријављених у целој 2023. години, што је био рекорд у то време.

Само у Бразилу регистровано је 7,2 милиона случаја, док Централна Америка и Кариби почињу да улазе у врхунац сезоне денга грознице, према подацима ПАХО.

“Хондурас је ушао у зону епидемије због пораста случајева у свим деловима земље, као и због броја примљених пацијената у све болнице у земљи због ове болести”, саопштило је у петак министарство здравља Хондураса.

ПАХО и Светска здравствена организација препоручују да земље у тим областима “усвоје неопходне мере за припрему одговора на пораст денга грознице, укључујући организацију здравствених услуга како би се обезбедило адекватно клиничко управљање, превенција компликација и избегло засићење специјализованих услуга неге”.

Вирус преносе комарци, симптоми слични грипу

Денга је вирус који преносе комарци и који се шири углавном преко комарца Aedes aegipti, који је такође преносилац и неколико других вируса, као што су жута грозница, чикунгуња и зика, према Aмеричким центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). 

Изазива симптоме сличне грипу и може довести до смрти у екстремним случајевима.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Poznati mudarc je ovo smatrao srećom: Sokratova poruka nesrećnim ženama

Read Next

Saveti – Svetinja – Travel Magazine