Прво (комунистичко) првенство Европе

Прво Европско првенство у фудбалу одржано је 1960. године у Француској под називом Куп европских нација. Совјетски Савез је први шампион – победио је Југославију 2:1 после продужетака.

Турнир је организован у виду нокаут такмичење са само 17 екипа. Интересантно је да су Западна Немачка, Италија, Холандија и Енглеска 1957. године гласале против оснивања. Учесници су играли утакмице код куће и у гостима све до полуфинала; најбоља четири тима играла су завршни турнир. Марсеј и Париз били су градови домаћини.

Шпанија, која је била под Франковом влашћу, одбила је у четвртфиналу да путује у Совјетски Савез из политичких разлога. Совјети су потом одбили предлог да се игра на неутралном терену. Шпанија је дисквалификована: сходно томе, три од четири тима на првом Европском првенству била су из комунистичких земаља: Совјетски Савез, Чехословачка и Југославија.

Први гол на завршном турниру постигао је Милан Галић у 11. минуту меча против Француске. Утакмица је окончана победом Југославије након великог броја преокрета и пред нешто више од 26 хиљада људи на “Парку принчева” у Паризу, што је уједно био и најгледанији меч на шампионату.

У финалу је Југославија прва постигла погодак, Галић је опет био стрелац, али је Совјетски Савез, предвођен легендарним голманом Лавом Јашином, изједначио у 49. минуту. После 90 минута резултат је био 1:1, а Виктор Понеделник постигао је гол у 113. минуту чиме је Совјетима донео први трофеј Андри Делоне, односно прво првенство Европе.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/sport/sr/rss.html

Admin

Read Previous

Evropa – Obidoš – jedno od sedam portugalskih čuda – Travel Magazine

Read Next

Da li je realno da žena na pragu 55. izgleda ovako u kupaćem? Praktikuje trik manekenki, jede sve, a salo se samo topi