Полиција у Аустрији ухапсила девојчицу из Црне Горе осумњичену да је планирала терористички напад

Како се наводи у саопштењу, код тинејџерке је пронађен пропагандни материјал Исламске државе, укључујући бројне снимке погубљења, као и нож и секира, преноси портал ”Пресе”.

Истражитељи су ушли у траг 14-годишњакињи праћењем њених разговора и активности на друштвеним мрежама, додаје се у саопштењу. 

Напад је био усмерен на “невернике“, а Јакоминиплац у Грацу, један од највећих тргова у граду, требало је да буде место злочина.

Током испитивања у присуству законског старатеља и браниоца, 14-годишњакиња није признала дело за које се сумњичи, а на предлог тужилаштва, суд јој је одредио притвор због опасности од понављања и прикривања кривичног дела.

Полиција је упозорила да извештаји из протеклих неколико година показују јасан тренд радикализације у и преко дигиталног простора.

“Висок статус ИС међу младом генерацијом заснива се пре свега на разноврсности и квалитету пропагандног садржаја доступног на мрежи, који има јаку привлачност за тинејџере и младе”, додаје се у саопштењу.

Аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер рекао је да Канцеларија за заштиту устава предузима доследне мере против свих облика екстремизма.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Revolucionarna linija proizvoda za hidrataciju i obnovu suve i oštećene kose

Read Next

Усик апсолутни светски шампион у боксу