Петковић: Утврђивање судбине несталих један од услова нормализације односа Београда и Приштине

Петар Петковић каже да је једна од тих обавеза рад на формирању Заједнице српских општина, а друга је, како показује и данашња неумесна изјава председника парламента привремених институција самоуправе у Приштини Гљаука Коњуфце, утврђивање судбине несталих особа.

Према његовим речима, Београд је свестан чињенице да је утврђивање судбине несталих пре свега питање хуманости, а не дневне политике.

“Показали смо апсолутну предусретљивост, конструктивност и поступили по свим захтевима друге стране. Истражили смо 23 локације у централној Србији како би се утврдило да ли на њима евентуално почивају посмртни остаци несталих лица”, рекао је Петковић.  

Како је рекао, Коњуфца би требало да зна да је, за разлику од Београда, Приштина истражила само једну од локација, као и да се до дан-данас чека да се поступи по захтеву Србије да се истражи још девет локација на Косову и Метохији. 

“Председник Србије Александар Вучић је у више наврата јавним порукама, али и конкретним потезима, потврдио да је за нас утврђивање судбине несталих важан сегмент процеса помирења и изградње бољих српско-албанских односа, тако да све сулуде оптужбе Гљаука Коњуфце падају у воду пред чињеницама”, рекао је Петковић.

Нагласио је да Србија остаје на становишту да је утврђивање судбине несталих један од услова нормализације односа Београда и Приштине, наведено је у саопштењу Канацеларије за КиМ.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ovu superhranu treba da jedete češće: Ima više proteina od mesa, satima će vas držati sitima

Read Next

Ласло Ђере победом почео такмичење у Мајамију