Литургијом у јужном делу Косовске Митровице обележен празник преноса моштију Светога Саве

Окупљени крај храма који је у мартовском погрому 2004. године заједно са звонаром и парохијским домом оштећен, Срби су честитајући празник послали поруку мира и вере за опстанак.

“Данас шаљемо поруку мира, поруку вере и братства, слоге и љубави да наш српски народ опстане и остане овде, где је и био вековима и где му је место”, поручила је Татјана Марић која ће са својим синовима бити домаћин славе наредне године.

Слободанку Нојић за цркву Светог Саве у јужној Митровици вежу само лепе успомене. У њој је дуго година службовао њен покојни супруг, ту су се родила њихова деца.

“Кад је најтеже било ми смо чували храм и штитили га својим леђима. Никад нам није пало на памет да одемо, нити би отишли. Ми стари смо смогли снаге да сачувамо, а ви млади се потрудите да је сачувате, јер искушења наилазе”, каже Нојићева.

Парох Ненад Стојановић, његова супруга и петорица њихових синова једини су Срби који данас живе у јужном делу Косовске Митровице међу Албанцима. Надају се повратку сународника и труде се да храму врате некадашњи сјај.

“Ми овде који живимо у јужном делу, сваки наш човек који овде дође велика нам је помоћ и утеха и све оно што нам пружа да овде опстанемо и да овде живимо, да очувамо наше светиње и нашу цркву да у њој служимо да се у њој чује српски језик”, каже Стојановић.

До сада је прикукпљањем добротворних прилога храм делимично обновљен, а планира се обнова звоника и фасаде на парохијском дому.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Muškarci preziru kada žene ovo rade u seksu, ali im to nikada neće priznati

Read Next

Destinacije – Čista egzotika: ostrvo Đerba – Travel Magazine