Како заштитити компаније од све бројнијих сајбер напада

Поред увођења технологија, неопходно је поштовати безбедносне процедуре и имати редовне обуке у свакој компанији, саветују стручњаци.

“За те мање компаније рекао бих да су процедуре и процеси који се могу дефинисати на неком нивоу где би се запосленима одредило шта треба, шта могу, а шта не смеју да раде у оквиру својих мрежа”, каже Драган Новаковић, стручњак за ај-ти безбедност “Циско”.

Од земаља бивше СФРЈ највишу сајбер безбедност имају Словенци и Хрвати, делимично и због Европских правила, док код нас и поред улагања у технологију недостаје практична примена због недовољно образованих кадрова.

“Имплементиране адекватне процедуре и пропратна технологија која прати те процедуре могу бити један велики фактор који диференцира одређене компаније у односу на конкуренцију”, каже Маша Анђић, шеф Тима сајбер безбедности за Европу, Блиски Исток и Азију.

Неке земље попут Немачке и Швајцарске имају сопствене безбедносне стандарде. Охрабрује податак да наше законодавство у области сајбер сигурности усклађујемо са Европским правом.

“Формирана је радна група, почели смо да радимо на том закону. Надамо се да ћемо са земљама чланицама усвојити тај закон и почети примену, ако не до краја ове године, онда почетком следеће”, каже Јелена Јовановић, саветница директора Привредне коморе Србије.

Поред обезбеђивања мрежа, система и података и идентификовања нових техника сајбер напада, на скупу су представљене и најбоље праксе и трендови у сајбер безбедности.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

RUSKA ASTROLOŠKINJA OTKRIVA KOJIH 8 STVARI NE SMEMO RADITI U TOKU RETROGRADNOG MERKURA: Velike se šanse da se POKAJEMO

Read Next

Saveti – 10 najpoznatijih nebodera – 10 razloga za putovanje iz snova! – Travel Magazine