Како донети добру финансијску одлуку – млади ће на квизу моћи да покажу своје знање

Трошкови живота расту, а економија се убрзано развија и мења. Знање о управљању новцем доприноси финансијској сигурности појединаца, али и друштва, и због тога се учи све раније. Уз програм девете Европске недеље новца млади ће сазнати како да доносе добре финансијске одлуке.

“Сваке године све више и више школа, ментора, велика заинтересованост, а ја бих рекао да је пре свега мотив знање. Цела активност је покренута управо за децу од 13 до 15 година, није искључено да ће се проширити на друге старосне групе, али мислим да је ово кључно”, каже Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије.

Том узрасту прилагођен је и Европски квиз новца, који најбоље и ове године води у Брисел на међународно такмичење. Активности у Недељи новца посвећене су и финансијском оснаживању осетљивих група, попут особа са инвалидитетом. Ипак, највећа пажња посвећена је младима који све раније улазе у свет финансија.

“Они су технолошки писменији од других циљних група, међутим то не значи да су финансијски писменији. Постоје истраживања, у Америци посебно, која указују на то да веће коришћење дигиталних технологија и доступност банкарских производа на таквим технологијама заправо ствара већи ризик од потенцијалне финансијске одлуке која нема тако добро дејство на тог младог човека уколико он претходно не располаже сетом важних знања”, наводи Слађана Средојевић, руководилац Центра за банкарску обуку УБС.

Едукација ће бити организована на терену, али и онлајн.

У нашој земљи тренутно послује 21 банка и све су чланице Удружења банака Србије. Заједно ће реализовати програм поводом Европске недеље новца која траје до 26. марта.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Crnu limunadu ćete obožavati: Čisti telo od toksina i podiže energiju, a pravi se od samo 3 sastojka

Read Next

Кошаркашицама Звезде припао Куп “Милан Цига Васојевић”