Дортмунд – град најбољих навијача и место где се фудбал живи

Дортмун је град који воли и живи за лопту, па ће навијачи, поред утакмица својих националних тимова на култном “Вестфалену”, који слави пола века постојања, искуство моћи да употпуне посетом музеју посвећеном историји немачког фудбала. Најављен је посебан доживљај током Европског првенства.

Спорт и култура су главни адути Дортмунда. Чувени “Дортмундер У”, некада висока зграда локалне пиваре, сада је центар уметности и креативне индустрије који и даље осваја посетиоце.

Угаљ, челик и пиво гарантовали су Дортмунду економски просперитет након мрачног времена Другог светског рата.

Организатори Европског првенства посебно препоручују пабове и локално пиво из овог града, али и уличну храну међу којом је најпознатији помфрит преливен мајонезом и кечапом – једноставно, али одлично у комбинацији са неодољивом кобасицом.

Амбасадори Дортмунда током Европског првенства биће легендарни немачки голман Роман Вајденфелер и некадашња фудбалерка Аника Кран.

Вајденфелер је био члан немачке репрезентације која је освојила Мундијал 2014. године. Придружио се Дортмунду 2002. и остао у клубу 16 година током којих је са “милионерима” освојио две титуле шампиона Немачке.

Аника Кран, некада врсни централни дефанзивац, одиграла је 137 утакмица за национални тим у периоду од 2005. до 2016. Освојила је Светско првенство и два шампионата Европе, као и Лигу шампиона за жене са Дуизбургом.

Распоред утакмица у Дортмунду:
15. јун: Италија – Албаније 21:00 (Група Б)
18. јун: Турска – Грузија 18:00 (Група Ф)
22. јун: Турска – Португалија 18:00 (Група Ф)
25. јун: Француска – Пољска 18:00 (Група Д)
29. јун: 1А – 2Ц 21:00 (осмина финала)
10. јул: П47 – П48 21:00 (полуфинале)

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/sport/sr/rss.html

Admin

Read Previous

Доминација Фламанске националистичке партије на изборима у Белгији; премијер Де Кро подноси оставку

Read Next

10 pravila zdravog života: “Ako se ovog pridržavate bićete srećni” tvrdi neurohirurg