Број погинулих у змељотресима у Мароку премашио 2.800

Спасиоци су рекли да су традиционалне куће од цигли од блата у највећем броју срушене у земљотресу, и да је због тога мала шанса да се пронађе још преживелих.

Упркос томе, спасиоци и даље трагају за преживлеима у рушевинама више од 48 сати након најсмртоноснијег земљотреса у Мароку у последњих шест деценија.

Мароканским спасиоцима су се прикључили тимови за потрагу из Шпаније, Велике Британије и Катара, док су многи преживели провели трећу ноћ напољу јер су им домови уништени или несигурни.

Власти нису изнеле процене о томе колико људи се води као нестало.

Мароко је распоредио војску да помогне у одговору на катастрофу и саопштио да је појачао тимове за потрагу и спасавање, снабдевајући угрожене водом, храном, шаторима и ћебадима.

Штета је нанесена и културном наслеђу Марока. Оштећене су зграде у старом граду Маракеша, који је на Унесковој листи светске баштине. Земљотрес је такође нанео велику штету историјски значајној џамији Тинмел из 12. века.

Земљотрес јачине 6,8 јединица по Рихтеровој скали погодио је у петак увече марокански планински регион 72 километара југозападно од Маракеша, изазвавши велику штету и разарања.

Ово је то најсмртоноснији земљотрес у Мароку од 1960. године када је погинуло најмање 12.000 људи. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Oslobodite se pegle zauvek: Veš se neće gužvati, samo ubacite 1 sitnicu u veš mašinu i gledajte čudo

Read Next

Saveti – Uživajte – onako kako to Italijani rade – Travel Magazine