АстраЗенека повлачи вакцину неколико месеци након признања о нуспојавама

Вакцина АстраЗенеке се више не може користити у Европској унији, након што је компанија добровољно повукла своју ауторизацију за стављање у промет.

Захтев за повлачење вакцине поднет је 5. марта и данас је ступио на снагу.

Сличне пријаве биће поднете у наредним месецима у Великој Британији и другим земљама које су одобриле вакцину, познату као Ваксзевриа.

АстраЗенека је саопштила да је вакцина уклоњена са тржишта из комерцијалних разлога, као и да се више не производи нити испоручује, јер су је замениле ажуриране вакцине које су ефикасне против нових сојева ковида-19, преноси британски Телеграф.

Ваксзевриа је била под интензивним испитивањем последњих месеци због веома ретког нежељеног ефекта, који изазива крвне угрушке и низак број тромбоцита у крви.

АстраЗенека је у судским документима поднетим Вишем суду у Лондону у фебруару признала да вакцина ”може, у веома ретким случајевима, да изазове ТТС”.

ТТС, тромбоза са синдромом тромбоцитопеније, повезана је са најмање 81 смртним случајем у Великој Британији, као и са стотинама озбиљних нуспојава.

АстраЗенеку тужи више од 50 наводних жртава и ожалошћених рођака у случају који се налази пред Вишим судом.

Компанија тврди да одлука о повлачењу вакцине није повезана са судским процесом или признањем да може изазвати ТТС, већ да је временски оквир чиста случајност.

”Развили смо вакцине за нове сојеве ковида-19 и имамо вишак. То је довело до пада потражње за Ваксзевријом, која се више не производи нити испоручује. АстраЗенека је стога донела одлуку да покрене повлачење дозвола за стављање у промет за Ваксзевриа у Европи”, саопштила је фармацеутска компанија.

У саопштењу се такође наводи да је компанија ”поносна” на свој допринос у окончању глобалне пандемије ковида 19 и тврди да је у првој години имунизација овом вакцином спасила преко 6,5 милиона живота кроз три милијарде испоручених доза широм света.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Hit fotografija hitne pomoći iz Novog Sada obišla region, sve biva jasno kad vidite vozača

Read Next

Сферопулос: Начин на који смо играли показао колико смо желели да победимо